Obiective turistice Bistrița - Zidurile de Fortificație

Ziduri de fortificatie Bistrita

Urmele elementelor de fortificaţie ale oraşului medieval

Demolarea sistemică a zidurilor de incintă la mijlocul secolului al XIX–lea şi extinderea ulterioară a oraşului au făcut ca din vechile elemente de fortificaţii să se mai păstreze doar câteva fragmente.

În afara Turnului Dogarilor, lângă care se află un fragment bine conservat al zidului, se mai poate vedea, în prelungirea străzii Mihail Kogălniceanu, la nr.20, 22, 35, 36, 38, acelaşi zid, restaurat în ultimii ani. Începând de aici, zidul reapare de câteva ori pe latura dreaptă a străzii Ecaterina Teodoroiu, la numerele 2, 6, 8, 10 şi pe strada Bistricioarei, respectiv în spatele fostei biserici minorite. În continuare, zidul se îndreaptă spre Bulevardul Republicii, trecând pe sub actualul Hotel "Coroana de Aur". De aici, mergând pe latura stângă a Bulevardului republicii, zidul şi şanţurile de apărare se îndreptau spre vest, mergând până în strada Mihai Eminescu, de unde o coteau spre est, pe latura dreaptă a străzii Dogarilor, realizând închiderea centurii de apărare.

Zidul de centură din secolul al XV–lea, a cărui lungime totală era de circa 6 km, avea o grosime de 2m şi o înălţime de 9–10m. În jumătatea superioară, spre interior, zidul era prevăzut cu console de piatră sau lemn pentru fixarea galeriilor–coridor ce asigurau deplasarea apărătorilor.

În anul 1574, când lucrările de apărare erau încheiate, în locurile mai expuse se construiseră două şi chiar trei ziduri succesive de apărare. În faţa acestora se află şanţurile umplute cu apă, late de 10–12m şi adânci de 8–10m de la nivelul de călcare, dublate de valurile de apărare realizate din pământul scos la săparea şanţurilor. Urmele şanţului şi ale valului de apărare sunt încă vizibile în parcul oraşului, practic tot pe traseul de la Turnul Dogarilor la Sala Polivalentă, valul fiind, de fapt, aleea pietonală, mai înaltă, ce mărgineşte parcul, spre oraş.



[ Sus ]         [ 0 Comentarii - Adaugă comentariu ]         [ vizualizări: 5510 ]